Η Εύβοια

E-mail Εκτύπωση

Από τη σκάλα του Ωρωπού περνάμε με φεριμπότ απέναντι στη Ερέτρια που είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη. Πέρα από τα ερείπια των αρχαίων ναών και σπιτιών στην Ερέτρια υπάρχουν και τα σπίτια της οικογένειας Κανάρη, ένα στην παραλία και ένα μέσα στην πόλη, αφού ο Ψαριανός πυρπολητής έζησε εδώ από το 1847 έως το 1864. Κατηφορίζοντας προς το νότιο άκρο του νησιού περνάμε από το Αλιβέρι όπου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα κάστρα της Φραγκοκρατίας, το Ριζόκαστρο και θολωτός μυκηναϊκός τάφος στην περιοχή Κατακαλού. Πιο κάτω βρίσκεται το Μαρμάρι όπου μια από τις ωραιότερες παραλίες του, η Χρυσή Άμμος, εμφανίζεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι με διαφορετικό σχήμα, ανάλογα με τη διάβρωση και την επιχωμάτωση που επιφέρουν τα χειμωνιάτικα κύματα στη χρυσοκίτρινη ψιλή άμμο της περιοχής. Ακριβώς απέναντί της, ένα καταπράσινο σύμπλεγμα μικρών νησιών, οι Πεταλιοί, είναι ιδιοκτησία της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου, συμπληρώνοντας το τρίο των ιδιωτικών εφοπλιστικών νησιών, που κατά καιρούς απασχολούν τις κοσμικές στήλες, μαζί με το Σκορπιό του Ωνάση και τη Σπετσοπούλα των Νιάρχων.
    Οι Πεταλιοί ήταν καταφύγιο της «ελίτ» κοινωνίας από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, αφού εδώ ξεχειμώνιαζε το χαρέμι του πασά της Καρύστου.  

 


Επίδοξοι συγγραφείς ρομαντικών ή αστυνομικών (στυλ Αγκάθα Κρίστι) μυθιστορημάτων, επισκεφθείτε με μικρό πλεούμενο τα νησάκια και τροφοδοτήστε με καύσιμα φαντασίας την πέννα σας.
    Η Κάρυστος είναι η νοτιότερη πόλη της Εύβοιας και σχεδιάστηκε το 19ο αιώνα από το Βαυαρό μηχανικό Μπίρμπαχ. Αναστηλωμένος βενετσιάνικος πύργος του 13ου αιώνα (το Μπούρτζι), ο ναός του Απόλλωνα ή Ηφαίστου στο κέντρο της πόλης, το δρακόσπιτο στο όρος Όχη (Όχη και όχι Όχι), μοναστήρια και άλλα αποτελούν τα αξιοθέατα της Καρύστου.
    Λίγο πιο έξω από την Κάρυστο, κατηφορίζοντας από το καταπράσινο χωριό Πλατανιστός προς την παραλία, θα βρεθείτε στο Ποτάμι, μια ερημική μαγευτική περιοχή. Ανηφορίζοντας βορειότερα, θα βρεθείτε στον Καφηρέα, πιο γνωστό σαν Κάβο Ντόρο, το πάντα τρικυμιώδες ακρωτήριο που αποτελούσε παλιά τον τρόμο των θαλασσινών και σήμερα είναι ο εφιάλτης των ευπρόσβλητων από ναυτία. Ο Καφηρέας ήταν θεατής της ομώνυμης σκληρής και άτυχης ναυμαχίας του 1790, όπου επτά ρώσικα πλοία της Μεγάλης Αικατερίνης υπό τον χιλίαρχο Λάμπρο Κατσώνη κατατροπώθηκαν από τον Τουρκοαλγερινό στόλο. Τα πέντε από τα επτά πλοία ανατινάχθηκαν στον αέρα από τους ίδιους τους καπετάνιους τους για να μη πιαστούν αιχμάλωτα τα πληρώματά τους από τους Τούρκους.
    Η περήφανη αγριάδα της θαλάσσιας περιοχής καθρεφτίζεται στα έθιμα πολλών από τους κατοίκους της περιοχής. Σεβαστείτε τα και να είσαστε προσεκτικοί, αν μη τί άλλο για να περάσετε καλά εσείς, αν λόγου χάρη βρεθείτε σε κάποιο πανηγύρι. Πριν σηκωθείτε να χορέψετε (αν υπάρξει περίπτωση) βεβαιωθείτε για το έθιμο που επικρατεί. Οι περισσότεροι κατά παραγγελίαν χοροί είναι αυστηρώς κλειστή οικογενειακή υπόθεση και οι παρείσακτοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
    Αν τελικά πικραθήκατε λιγάκι, ανηφορίστε προς την Κύμη, περίπου στη μέση των ανατολικών παραλίων του νησιού, για να γλυκαθείτε από τα φημισμένα παστά σύκα της. Αν το παρακάνετε και βαρυστομαχιάσετε κανένα πρόβλημα. Δυο χιλιόμετρα βορειοδυτικά βρίσκεται το Χωνευτικό με πανύψηλα δέντρα και πηγαία ιαματικά νερά απ' όπου το τοπωνύμιο. Καλή σας χώνεψη.

 

Στον οδηγό κάμπινγκ CAMPINGREECE θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να οργανώσετε τις διακοπές σας με ευκολία και άνεση.

Βρείτε με μια ματιά τα κάμπινγκ που σας ενδιαφέρουν με βάση την περιοχή, δείτε στοιχεία για τον χώρο και τις παροχές καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Κατεβάστε τώρα, δωρεάν, τον οδηγό CAMPINGREECE σε μορφή pdf και… καλές διακοπές!

Map of Greece

Χάρτης Περιοχής DΤελευταία Νέα

Δημοφιλείς Δημοσιεύσεις

All Rights Reserved

Greek Campsites Annual Guide
Ιδιοκτησία της ARTIME LTD
Απαγορεύεται η αντιγραφή, παράφραση, αναδημοσίευση ή επανεκτύπωση μέρους ή όλων των περιεχομένων, των συμβόλων, των φωτογραφιών και των κειμένων του CAMPINGREECE χωρίς την άδεια του εκδότη.

Ισολογισμός 2015


Copyright © Campingreece Camping Guide. All Rights Reserved. Powered by artime advertising.