Home Αξιοθεατα Αξιοθέατα Περιοχής D

Περιοχή D - Αττική, Εύβοια και Στερεά Ελλάδα

Από το Σούνιο στον Σαρωνικό

E-mail Εκτύπωση

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν έρθουμε εδώ, στο Σούνιο, το τοπίο μας περιμένει πάντα επιβλητικό, αλλά και γοητευτικό, με τη θάλασσα να χτυπάει κάτω, στα βράχια του ακρωτηρίου, και να απλώνεται πέρα μακριά, όσο φτάνουν τα μάτια μας.
Στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, όσες κολώνες μένουν όρθιες, μαζί με αυτές που έχουν αναστηλωθεί, είναι αρκετές για να σχηματίζουν στο πέρασμα του χρόνου πάνω στις αρχαίες πέτρες αυτόν τον αριστουργηματικό δωρικού ρυθμού ναό του 5ου
Αλλα μια και βρισκόμαστε  εδώ, αξίζει να πάμε λίγο πιο βόρεια, στην περιοχή του Λαυρίου, με το τόσο πλούσιο σε μεταλλεύματα υπέδαφος. Ο πλούτος αυτός καθόρισε από την αρχαιότητα τον χαρακτήρα της. Για να βεβαιωθούμε, δεν έχουμε παρά, αφού περάσουμε την πόλη, με το λιμάνι, τα παλιά νεοκλασικά κτίρια και την εργατική κίνησή της, να ανάβουμε στην Καμάριζα και να δούμε τα αρχαία ορυχεία. π.Χ. αιώνα και να εξηγούν τη σημασία ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου εδώ, σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά τοπία, με τα πεύκα να συμπληρώνουν την ομορφιά του προς το εσωτερικό.

Περισσότερα...
 

Από την Τροιζήνα στον Ωρωπό

E-mail Εκτύπωση

Αλήθεια, ταυτίζουμε στο μυαλό μας τις ιαματικές πηγές με ανήμπορους ηλικιωμένους και αντί να απολαύσουμε προληπτικά την ωφελιμότητά τους, περιμένουμε να φθάσουμε στην «κατάλληλη ηλικία», όταν δηλαδή οι καταστάσεις φθάνουν στο απροχώρητο, για να αφεθούμε στην υδάτινη αγκαλιά τους με τα ευεργετικά αποτελέσματα.
Και αν μη τι άλλο, η χώρα μας διαθέτει αρκετά τέτοια «θαυματουργά» σημεία. Για σκεφθείτε λοιπόν, μήπως η κατασκήνωση σε κάποιο κάμπινγκ κοντά σε μια τέτοια περιοχή είναι διπλά ωφέλιμη;
 Εδώ, μεταξύ Πόρου και Μεθάνων, ήταν η αρχαία Τροιζήνα, η γενέτειρα του Θησέα, όπου σώζονται τμήματα του τείχους και ερείπια της αρχαίας πόλης. Είναι εδώ που η Αίθρα, όταν έκρινε πως ο γιός της ο Θησέας μεγάλωσε αρκετά, τον έβαλε να σπρώξει το βαρύ βράχο που έκρυβε τα πέδιλα και το σπαθί του πατέρα του, του Αιγέα, τα οποία λειτούργησαν σαν «διαβατήριο» για τη μετάβασή του στην Αθήνα, ένα δύσκολο ταξίδι για την εποχή εκείνη, που ο νεαρός κατόρθωσε πραγματοποιώντας τους πρώτους του άθλους.
Από την Τροιζήνα λοιπόν άρχισε η περιπετειώδης και ηρωική δράση του μεγάλου αττικού ήρωα και πρώτου ουσιαστικά βασιλιά στηκε ένα από τα τελευταία τραγικά γεγονότα της ζωής του. Η κατάληξη της ερωτικής ιστορίας του γιού του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, της κόρης του Μίνωα και δεύτερης γυναίκας του, που αγάπησε με απελπισμένο πάθος τον προγονό της, τον οποίο κατηγόρησε άδικα στο Θησέα, για να εκδικηθεί την απόκρουση του έρωτά της, επιφέροντας το τραγικό τέλος και των δυο.

Περισσότερα...
 

Η Φθιώτιδα

E-mail Εκτύπωση

Στη Φθιώτιδα βρίσκεται και η Αταλάντη, με την κατακόμβη του Aγίου Αθανασίου, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και το μοναστήρι του Άι Γιάννη του Ροδά. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τη μυθολογική Αταλάντη, τη μόνη γυναίκα ηρωίδα, ισάξια των αρσενικών ηρώων, ώστε κάποιοι κατάλογοι αργοναυτών τη συμπεριλαμβάνουν σαν τη μόνη γυναίκα που συμμετείχε στο πλήρωμα της Αργούς. Αυτό βέβαια αμφισβητείται, όχι όμως το ότι ήταν ο ταχύτερος δρομέας των ηρώων. Ο Κεντέρης της εποχής της. Μόνο ο Μελανίων - Ιππομένης κατάφερε να την ξεπεράσει στο τρέξιμο κι' αυτό με δόλο, ρίχνοντάς της τα τρία χρυσά μήλα που του έδωσε επίτηδες η Αφροδίτη. 

Περισσότερα...
 

Η Εύβοια

E-mail Εκτύπωση

Από τη σκάλα του Ωρωπού περνάμε με φεριμπότ απέναντι στη Ερέτρια που είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη. Πέρα από τα ερείπια των αρχαίων ναών και σπιτιών στην Ερέτρια υπάρχουν και τα σπίτια της οικογένειας Κανάρη, ένα στην παραλία και ένα μέσα στην πόλη, αφού ο Ψαριανός πυρπολητής έζησε εδώ από το 1847 έως το 1864. Κατηφορίζοντας προς το νότιο άκρο του νησιού περνάμε από το Αλιβέρι όπου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα κάστρα της Φραγκοκρατίας, το Ριζόκαστρο και θολωτός μυκηναϊκός τάφος στην περιοχή Κατακαλού. Πιο κάτω βρίσκεται το Μαρμάρι όπου μια από τις ωραιότερες παραλίες του, η Χρυσή Άμμος, εμφανίζεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι με διαφορετικό σχήμα, ανάλογα με τη διάβρωση και την επιχωμάτωση που επιφέρουν τα χειμωνιάτικα κύματα στη χρυσοκίτρινη ψιλή άμμο της περιοχής. Ακριβώς απέναντί της, ένα καταπράσινο σύμπλεγμα μικρών νησιών, οι Πεταλιοί, είναι ιδιοκτησία της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου, συμπληρώνοντας το τρίο των ιδιωτικών εφοπλιστικών νησιών, που κατά καιρούς απασχολούν τις κοσμικές στήλες, μαζί με το Σκορπιό του Ωνάση και τη Σπετσοπούλα των Νιάρχων.
    Οι Πεταλιοί ήταν καταφύγιο της «ελίτ» κοινωνίας από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, αφού εδώ ξεχειμώνιαζε το χαρέμι του πασά της Καρύστου.  

 

 

Στις πλαγιές του Βελουχιού

E-mail Εκτύπωση

«Στο χωριό στο Καρπενήσι έχω τσέλιγκα κουμπάρο. Μια μικρή του έχω βαφτίσει την πεντάμορφη τη Μάρω», λέει το δημώδες άσμα που τραγουδούσαμε μικροί στο σχολείο. Και να το! Σε ένα χιλιόμετρο στις νότιες πλαγιές του Βελουχιού βρίσκεται πνιγμένο στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές, ορμητήριο για επισκέψεις στην πράσινη φύση και στα χωριά που στολίζουν τις πλαγιές, όπως οι Κορυσχάδες, ένας διατηρητέος οικισμός με παλιά αρχοντικά, κυκλωμένος από έλατα. Πέρα από την ομορφιά τους, οι Κορυσχάδες και τα αρχαία ερείπιά τους, έχουν ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αφού στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν η έδρα της Ελεύθερης Ελλάδας.

Περισσότερα...
 

Από τους Δελφούς στην ορεινή Ναυπακτία

E-mail Εκτύπωση

Επειδή μετά από τόση βόλτα σίγουρα θα έχετε χωνέψει τα της Χαλκίδας, σας θυμίζουμε ότι πηγαίνοντας για Παρνασσό περνάτε από τη Λιβαδειά που είναι ονομαστή για τα σουβλάκια της.
    Μη ξεχνάτε επίσης πως εδώ κοντά είναι και η Χαιρώνεια, όπου η φονική μάχη του 338 πΧ. θεωρείται η αφετηρία της κυριαρχίας των Μακεδόνων στη Νότια Ελλάδα. Αυτό θα σας το θυμίσει οπωσδήποτε το επιβλητικό άγαλμα του λέοντα της Χαιρώνειας στην είσοδο του χωριού. Εδώ και το μοναστήρι Λυκούρες, ορμητήριο του Αθανάσιου Διάκου για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς.
    Πριν πάρουμε τον ανηφορικό δρόμο προς τον Παρνασσό, επιβάλλεται να κατηφορίσουμε προς τα παράλια και να επισκεφθούμε τη Μονή του Οσίου Λουκά, το σημαντικότερο μνημείο αναφοράς της ανατολικής έκφρασης της βυζαντινής τέχνης, το οποίο αντιπαρατίθεται προς τη Μονή Δαφνίου Αττικής, που θεωρείται το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της δυτικής βυζαντινής τεχνοτροπίας.
  Τώρα μπορούμε να ανηφορίσουμε προς το αγέρωχο βουνό όπου λειτουργούσε για αιώνες ολόκληρους το πιο φημισμένο μαντείο της αρχαιότητας, το μαντείο των Δελφών. Όπως η σφίγγα φύλαγε την είσοδο για τη Θήβα, εδώ στέκει ένας άλλος μοναδικός στο είδος του φρουρός, που πρέπει να περάσει αναγκαστικά ανάμεσά του ο σημερινός προσκυνητής του περίφημου μαντείου.
    Δεν πρόκειται για τέρας με κεφάλι γυναίκας, σώμα φτερωτού λιονταριού και σαγηνευτική δύναμη, αλλά για ένα εξ ίσου σαγηνευτικό χωριό, ένα από τα γραφικότερα της Ελλάδας.

Περισσότερα...
 

Στον οδηγό κάμπινγκ CAMPINGREECE θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να οργανώσετε τις διακοπές σας με ευκολία και άνεση.

Βρείτε με μια ματιά τα κάμπινγκ που σας ενδιαφέρουν με βάση την περιοχή, δείτε στοιχεία για τον χώρο και τις παροχές καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Κατεβάστε τώρα, δωρεάν, τον οδηγό CAMPINGREECE σε μορφή pdf και… καλές διακοπές!

Map of Greece

Χάρτης Περιοχής D



Τελευταία Νέα

Δημοφιλείς Δημοσιεύσεις

All Rights Reserved

Greek Campsites Annual Guide
Ιδιοκτησία της ARTIME LTD
Απαγορεύεται η αντιγραφή, παράφραση, αναδημοσίευση ή επανεκτύπωση μέρους ή όλων των περιεχομένων, των συμβόλων, των φωτογραφιών και των κειμένων του CAMPINGREECE χωρίς την άδεια του εκδότη.

Ισολογισμός 2015


Copyright © Campingreece Camping Guide. All Rights Reserved. Powered by artime advertising.